実は、シンガポールは全く養鶏所がない訳ではない。私が色々AVAのホームページ(Agri-Food and Veterinary Authority of Singapore-シンガポールの消費者食品安全を確保するところ)で調べたが、シンガポールの養鶏所は10件にも満たない(離島のPulau Ubin を除く)。少し話しは、それるが、シンガポールでは4百万個の卵が1日に消費されていて、その23%がシンガポール産(結構驚き)。それ以外、シンガポールへの輸入が認められている国は、西マレーシア、オーストラリア、日本、アメリカ、韓国、スエーデン、そしてニュージーランドだ。しかし、これも色々な状況ですぐに代わり、輸入が禁止される事もある。シンガポールには養鶏所は少ないが、マレーシアのみAVAが指定した養鶏所に限り、鶏が生きた状態でシンガポールへ輸出する事が認められている。そのAVA指定の養鶏所はマレーシアに2012年3月13日現在で129舎存在する。これらはいずれも生きた状態だ。しかし、それ以外の鶏は全て冷凍でシンガポールに輸入されているという事だ。2012年3月現在、冷凍鶏の輸入が許可されているのは、オーストラリア、ベルギー、アルゼンチン、ブラジル、中国、フランス、ドイツ、ハンガリー、マレーシア、ニュージーランド、台湾、タイ。その大きな理由は、チルドの鶏=多くの細菌からなる食中毒のハイリスクがある為だ。近年の鶏インフルエンザの影響で、いわゆる健康を意識する人たちに指示されているフリーレンジ鶏(放し飼いでより自然な環境で育ったストレスフリーな鶏・例:フランスのブレス鶏、Free Range Chicken)はシンガポールに存在しないという事をAVAのホームページを見て知る。それは、AVAが放し飼いの鶏をシンガポールへ輸入を認めないからだ(2012年3月現在、シンガポールでは鶏インフルエンザのアウトブレイクは無い)。お隣のマレーシアから輸入されている鶏も例外ではない。さて、シンガポールにはカンポンチキン(Kampung or Kampong Chicken)をチキンライスに使用しているというお店が結構ある。カンポンチキンのイメージはその放し飼いでストレスフリーな環境で育った鶏(カンポンとはマレー語で村/Villageを意味する)。その鶏は脂肪分が少ないのでヘルシー、そして肉の味が濃いという特徴を持つ(しかもあるチキンライスは使用しているカンポンチキンは、フリーレンジとまでホームページにのせている)。そもそも、このカンポンチキンはフリーレンジと言っておきながら、ブロイラーと同じ方式で養鶏されているのが現状。それは放し飼いにすると鶏インフルエンザのリスクが非常に高くなるからだ。シンガポールの国内産でも同じ事で、AVAは放し飼いの鶏についての養鶏・輸入・売買を一切認めていない。シンガポールでウェットマーケットやチキンライス屋で売られているカンポンチキンは本当の意味のカンポンチキン(放し飼いの鶏)ではなく、その品種の事をいう(別名:red chicken)。定かではないが、フランス産の鶏とブロイラーの掛け合わせという事をきいた事がある。
写真上:カンポンチキンをウリにしているChicken Houseというチキンライス屋。鶏の皮は黄色が強く、肉は弾力がある。カンポンチキンはどうあれ、ここのチキンライスは結構人気が高い。
Do you know what kampong chicken is? And if you do then, what defines kampong chicken? That differs whether you live in Singapore or in Malaysia. Since this is a Singapore food blog, I will refer to the one in Singapore. There are chicken rice places that market themselves by selling kampong chicken. Mass conception of kampong chicken is probably this (I wouldn't use the term "organic" here because there is no universal definition): leaner and healthier type of chicken which is free range as opposed to broiler chickens. They are simply leaner because they are free range and are not raised by the usual conventional method (like broiler chickens).
First of all, from where does Singapore get their poultry? I have intensely browsed through AVA (Agri-food and Veterinary Authority of Singapore) website and actually, these people were even kind enough to respond to me if I had any further questions regarding poultry -they were fast and efficient. Singapore does have a poultry farm at restricted places. But because of the avian flu issue, there are no guided tours at these poultry farms and places are strictly restricted. Apart from local poultry farm, live poultry can only come from AVA accredited poultry farm from Malaysia (as of March 2012 there are 129 accredited poultry farms). Chilled poultry is strictly prohibited as of now according to my email exchange with AVA officials, all must come otherwise frozen. AVA approved frozen poultry (chicken) come from: Australia, Argentina, Belgium, Brazil, China, France, Germany, Hungary, Malaysia, New Zealand, Taiwan, and Thailand. Recently, I emailed AVA, whether it is possible for me to buy frozen free-range chicken in Singapore. The AVA officials kindly informed me that: "overseas meat establishments are accredited based on the animal health status of the country and the conditions (such as the production flow, health control & etc) of the establishment. As such, we regret to inform that we are unable to accede to your request for the country of supplying free range frozen poultry"(23 March 2012).
Live poultry can only come from West Malaysia and nowhere else. To date, AVA does not approve any so-called free-range poultry from W. Malaysia (or anywhere else) meaning, if the definition of kampong chicken is free-range then live kampong chicken (or frozen ones from other accredited countries) does not exist in Singapore. Even the local poultry farms cannot raise their poultry free range. Farmers and residents at Pulau Ubin (one of Singapore's islets) were asked to remove all free range poultry in June 2005. All bird needs to be caged to prevent direct contact with wild birds. I guess, if they are caged but have an ample space to roam around restricted area, then I guess that is almost like free range except they do not get enough sun light like the outdoors... and must feed on what the farmers give as a feed, but it's difficult for me to say if the raised poultry are in such condition in W. Malaysia -it may not make good sense to the farm owners who are capitalism driven. Hence, I don't understand how one of the major chicken rice chain of stores on their homepage could state that "free range chicken served here are lean and healthy" -that's quite a statement.
So when you see "kampong chicken" at the restaurant, wet markets or anywhere else, remember they are not really "free range." But then what is it? It is only a specific breed of chicken known in the market as "the kampong chicken". Anyhow, if you are indeed looking simply for lean and healthy chicken option, eat kampong chicken although as far as I understand, are raised like broilers. It's becoming a marketing term.
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