4.24.2010

なんちゃってシリーズ:Pork Rice


何故チキンライスはチキンだけでしかないのだろうか?最近すしでも魚介系以外のネタを提供している。革命的なペースで現在の食は進化をしている。 同じ技法で他の肉類も旨く仕上げられるのではないのか?この素朴な疑問に答えるべく我々海南鶏飯食堂麻布店キッチンスタッフの実験がはじまった。そもそもベジタリアンチキンライスが 発想のもとである。チキンを使わずに上手にやってのけているではないか。シンガポールインド料理のナシビリヤニは特にいい例だ:チキンビリヤニ、マトンビ リヤニ、フィッシュビリヤニ、ベジタリアンビリヤニ、なでもビリヤニになりそうだ。さて、今回の食材は鶏肉の次に庶民的な「ポーク!」である。2時間程煮 込んだ豚の肩肉は鶏がわり。ラード、香味野菜、豚の出汁で炊いたポークライスだが、これだと微妙にチキンライスの味に近いので、腸詰をみじん切りにして炊 きあがり5分前に大さじ1杯たした(ほのかに腸詰の独特な発酵臭がし、食感もアクセントになり美味)。ソースはチキンライスと一緒の3色ソース(ダークソ イソース、チリソース、ジンジャーソース)。あまりにも予想通りの結末で、旨い!すっごく旨いぞ。ただポークの肩肉は煮豚にするよりは、サシの入ったポー クソテーの方が旨いような気がする。豚バラはラードバリバリのライスには少しくどいだろう。とにかく、nice tryである。次回は少し値が張るダックライスだ。
We all know that chicken is the essential ingredient for chicken rice. But let's take a look at briyani. There are chicken briyani, mutton briyani, fish briyani, shrimp briyani, veggie briyani and the list goes on and on. Therefore, why not make chicken rice style dish using beside chicken? And the next great humble ingredient to chicken is non other than pork. So let me proudly introduce, "Pork rice"(I will not dare say Hainanese pork rice). The rice: substituted chicken fat with lard and chicken stock with pork stock, the rest is the same but I added 1tsp of minced Chinese sausage for texture and flavor. The pork -simply braised in stock for 3hrs till tender (pork shoulder used here). The sauce is exactly the same with chicken rice. The result: Everything goes really well together but the only drawback is that you need to braise the pork for 3hrs. I would be nice if cuts like pork loin is used and sauteed. Pork belly will be too fatty because the rice contains lard already. Pork and the tangy chili sauce works very well. Next up: Chicken rice style, Duck Rice.

2 件のコメント:

Tsui さんのコメント...

きっとダックライスも間違いなく美味しいことと思います!(ダックの脂って甘いですもんね。)

私の中華系の友達は、なぜか海南鶏飯のことを「不健康な食べ物の代名詞」みたいに言う人が多いです。個人的には、食べた感じだとご飯にそこまで脂が回っているとは思わないんですが、やっぱりカロリー高いんでしょうね :(

Shigeki Koshiba 小柴茂樹 さんのコメント...

Tsuiさん
こんにちわ。コメントありがとうございます!ライスの量にもよりますが、牛丼よりチキンライスの方がカロリーは低いと思います。お店にもよりますが、1合で小さじ1杯の油を使います:-)