2.12.2009

Laksa: the Hum debate

このラクサを見てフェイマス49ラクサ(Famous 49 Laksa)と答えられたら相当なラクサ通だ。余談だが、ここの物件は加東(カトン)ラクサ戦争の火付け役となっている。というのも本来ここにはラクサレジェンドであるマリンパレードが最初にラクサを売っていた場所なのだ。その後、ラクサで有名な328ラクサになり(現在はFamous 49 Laksaの隣にある)、そして最終的にここの地主がラクサを販売し始めたのがラクサ戦争の発端だと言われている。さて、ラクサには実は欠かせないというトッピングである赤貝(スィーハム又はコックルズ)が入っている。しかし、そもそもこの赤貝は50年代初期、加東エリアでラクサを広めたとされている謎のひげチョビのオヤジJanggot氏のラクサには入っておらず、その伝説を受け継いだ、マリンパレードラクサの黄さんも入れたくはないそうだ。世の中の流れでしょうがないので言われれば入れているそうだが、極力味がスープに移らないよう、赤貝は別の湯で茹でるという(makansutra.com参照)。スィーハムはラクサのスープをだいなしにしてしまうと信じている。私の意見だが、確かにスィーハムを入れると、生くさいので必要ではないと思うが、その生臭さが意外にいいという意見もある。だとしたらいったいだれがラクサの中にスィーハムを入れようと考案したのだろうか?そしてその目的はなんなのか?もうすでに常識化されている(マレーシアのノニャラクサにも入っている!)のですごいアイディアだ。料理は常に進化しているが、元のラクサにスィーハムが入っていないと知っているシンガポリアンは少ないだろうな〜。

If you see the photo above and guessed that it is Famous 49 Laksa, you are a laksa fanatic.  I read on the internet recently on www.makansutra.com that Marine Parade Laksa owner Mr. Ng believes that topping laksa with cockles is an "ultimate no-no" because it taints the soup.  But due to the trend, he tops his laksa with cockles only if you request them.  I had a similar experience at Sungei Rd. Laksa.  The one I ordered did not come with cockles aka hum.  If the authentic laksa do not come with cockles, who is the one responsible for topping laksa with cockles?  And what is the reason behind topping laksa with cockles?  Of all the topping there are in the world, why cockles?  Does it enhance the flavor (I personally am anti-cockles) and why not deep fried shallots?  Did this new tradition come from abroad -say Malaysia because I had a nonya laksa at Melaka and it came with bunch of cockles.  Just the thought of this hum thing begs a lot of questions -very annoying mystery indeed.

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