3.18.2009

Chettinad Chicken Curry


For those living in Singapore, I think Chettinad (southern city of Tamil Nadu state) style chicken curry is not that uncommon. Just go down to Little India and you could easily get a Chettinad chicken fix (although not a lot of people have that kind of cravings...). If Murgh Makhni or Butter Chicken is the representative chicken curry dish from North India then, Chettinad Chicken Curry is the representateive chicken curry from the South? Yet, if one is asked to explain the flavor components of Chettinad chicken curry, it is very difficult because, every place has a totally different taste. For me, Murgh Makhni is easily identifiable -tomato sauce base, butter, cream, cardamom, garam masala, ginger and chicken tikka pieces. Chettinad chicken curry? -sometimes tomato-ey, sometimes coconut, sometimes saucy, sometimes chunky, sometimes quite spicy, sometimes.... the list goes on. Perhaps the process? -initial roasting of whole spices which is quite unique of Tamil Nadu curry techniques which yield in smokey overtones and that they use some amount of chilies. The photos taken are from Anjapar restaurant -a Chettinad restaurant in Race Course Rd. in Little India -this must be the real taste?

北インド料理を代表するチキンカレーがバターチキンであれば、南インド料理を代表するチキンカレーはとうぜんチェティナードチキンカレーになる。チェティナードはタミルナドゥ州の南に位置しスリランカに近いところにある。この地名を持つチキンカレーはいったいどういったカレーなのか?実際にチェティナードに行った事がないのではっきりと結論を出す訳には行かないが、シンガポールのリトルインディアや日本の南インド料理屋で食した限りでは、全て味がまったく異なり、その中でどこが共通点なのかをピックアップするのも難しいのである。ただ、調理の製法としてタミル州独特なのは、初めにすべてのスパイスを弱火でじっくりローストし、ある程度、スパイスに焙煎風味が加わるというとこだと思う。香ばしさとコクが深みがされる。後は、チェティナードチキンカレーは辛いという事で有名だ。しかし、その辛さの奥にはローストしたスパイスの存在感がある。バターチキンといば大体想像範囲の味で提供されるが、チェティナードはトマトが入ったり、ココナッツが入ったりと、味がお店ごとに本当に違う。おそらくチェティナードというブランドだろう。

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