シンガポールの老舗フィッシュヘッドカレー屋にサミーズというお店がある。Botanic Garden近くにある現在はハイエンドな飲食店が増えているデンプシーロード(Dempsey Rd.)にある。Dempsey Rd. といえば、イギリス軍の兵舎だったところで今は主にバリから輸入されているアジアン家具のアウトレットやアジアンな小物が沢山揃う場所でとにかく楽しい。そこのフィッシュヘッドはBanana Leaf ApolloやMuthu'sと並んで、観光客に人気があるシンガポール式の南インド料理屋だ。スパイシーなフィッシュヘッドが好みであれば、ここをお進めする。リトルインディアのRace Course Rd.の大御所とは別格に、ここの建築はレトロで素晴らしい。ここのバラックスクィッド(Black Squid)というものを食べたのだが、まったくインド料理っぽくなくここに紹介する。日本のイカの煮物とそっくりな味がするのだ。これとインドの野菜料理やフィッシュヘッドカレーと一緒に食べると不思議に合う。この黒い色はイカスミなのか、それとも濃い口醤油なのか?和のテイストも南インド料理に合うという事を知った。
Samy's Curry at Dempsey Rd. is one of the spot for fish head curries. More so than their signature dish, I truly regard the retro ambiance -very colonial with huge windows, high ceiling, dim lights, white walls, lots of greens and the ceiling fan, of course. At any rate, I had a dish called black squid at Samy's. I have focused on this dish because it resembles a Japanese soy-braised squid dish -very similar in taste and texture. I do not know if they use soy sauce or ink sac for this but I discovered that Japanese braised dishes could work well with S. Indian dishes.
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