Fish head curry is a national dish in Singapore like chicken rice and it's not only a Race Course Rd phenomenon. They are everywhere from S. Indian Style, Peranakan, Chinese, Thai and how about Japanese (Japan is a fish eating nation but somehow we do not have fish head curry -we do have bear curry and seal curry in Hokkaido). What are the elements necessary for a good fish head curry? Of course, if Makansutra is to decide how many chopsticks are needed for a great curry, there must be a standard element. When it comes to fish head curry I mean S. Indian style fish head curry. Mr. Muthu or Mr. Gomez, who inv
ented first is not my concern -what makes a great fish head curry? The right spices? -what kind of blend is it? The right acidity? The degree of chili spiciness? The freshness of fish head? Coconut milk or without the coconut and why?
シンガポールはいくつもの代表料理がある。その一つがフィッシュヘッドカリーだ。南インド、ペラナカン、チャイニーズ、タイ等色々なスタイルはあるが、やはり、フィッシュヘッドといえば南インドだとかってに思っている。フィッシュヘッドカリーの激戦区レ
ースコースロード(Race Course Rd.)には古くからこのフィッシュヘッドカリーを出しているムトゥがある。2代目が引き継いだのかしらないが、店内は非常にモダンで落ち着きの無い空間となっているが、これは私の美意識なので、他の人がどう思っているのかは定かではない。ここが初めに出したという説を聞くが、タンクストリートに昔あった南インド料理屋でゴメズというシェフが考案したという説もある。ゴメズ氏は中国系のお客さんをどうにか喜んでもらおうとして、このインドには無い料理を出したとされている。ただ、どこをさがしてもゴメズ氏としか名前が出てなく、ファーストネームはいったい?更に余談だが、このフィッシュヘッドカリー激戦区のレースコースロードに中国人が料理しているインド風フィッシュヘッドカリーが食べられるお店があった。その名もOur Makan Shop (俺たちに食堂ー写真下)。ベリー挑戦的な店名だ。しかし、ある情報によれば、お店はBlk34 Whampoa Westに移ったとの事。私はこの店に行った事はないが、中国人が料理するインド料理は気になる。次回お店へ伺おうとしよう。
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