Mee Siam Keringという料理を聞いたことは無かった。Mee Siamはもういいだろうと思っていた矢先にこの料理を、とあるマレーシアの料理本で偶然に発見した。Mee Siam Keringはマレーシアのジョホールの料理で、Kering (ケリン)とは普通のミーシアムにグレービーがあるのに対して、まったくグレービーを使用しない、焼ビーフンでドライなので、Keringという事ではないかと私は推測する。Kering自体は調べてところ、マレー語でドライという意味でもある(これが100%本当かというと自信がないが、今度マレーの友人に聞いてみる)。当然、ミーシアムとうだけあって、ライムジュースを仕上げに絞るが甘さはまったくない。具には牛・エビ・モヤシ・小松菜又は油菜心(チョイ・サム)・厚揚げのみ。干しエビが味のアクセントになっていて、味は日本のチャーハンといった感じを受ける。今度、ジョホールへ行く機会があったらこれを是非試してみたい。
I was browsing thru this lovely Malaysian regional cooking book: "Rasa Malaysia" by Betty Saw and a dish called mee siam kering caught my eye. Aparantely, it is a Johor dish. As opposed to mee siam -a noodle with sweet-sour gravy, mee siam kering is fried bee hoon. Maybe that is the reason why it is called "kering" -it should mean "dry" in Malay? This assumption needs confirmation. Mee siam kering is fried bee hoon with beef, shrimp, bean sprouts, choy sum, and lot's of onions, garnished with lime wedge and sliced chillies. Flavor is like fried rice, except it's bee hoon. I guess I need to try the original mee siam kering at Johor one of these days.
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