7.11.2008

Mango Tasting





日本と違い、シンガポールでは様々なマンゴーが入手でき、マンゴーファンにとっては素晴らしい国だ。今回はリトルインディアのサイドアルウィロード(Syed Alwi Road)にある、私が世界で最もワクワクする24時間営業のスーパーマーケットムスタファセンターで5種類のマンゴーを購入、そしてホテルに持ち帰り、海南鶏飯食堂スタッフ松本と大橋でテースティングをおこなった。インド原産のものが多いのは、マンゴーは元々インドの特産品で、ポルトガル人によって世界に広がった。マンゴーの美味しい季節は4月-8月で、ちょうど良いタイミングにシンガポールで研修旅行をおこなった。写真上から:
① バンガンバリ(Banganppali): 食感はクリーミーで繊維が細かい。なぜか懐かしいチューインガムを思わせる風味とラフランスに近い味わいが特徴。
② ダシェリ(Dussheri): 繊維は粗めで水分量も少なめなので、デーツやドライプルーンの様な濃縮された甘さがある。西洋のイチヂクの様な甘さも特徴的(ミッションフィグ)。
③ ケサー(Kesar): クリーミーで糖度が高く、お店の人に進められた。それが特徴だけに風味が他のフルーツに例えがたい。
④ (Chukaneam): とにかくこってりとした舌ざわり。繊維は粗く、ドリアンやジャックフルーツを思わせるエキゾチックな味わいで食感は非常にパルプ(繊維)を感じる。マンゴーの怪しい臭みがある品種だ。 ⑤ パキスタンシンドゥリ(Pakistan Sindhry): パキスタン・スィンド州のマンゴー。今回で一番ジューシーなマンゴー。熟した、フルーツトマトを思わせるあじ。

Unlike Japan, Singapore is blessed with wide varieties of mangoes from all over Asia. All this time, I didn't have the thought to just go to the market and buy all the varieties of Mango they had to offer. Well, it's June and it's mango season big time. I went to my favorite 24hr. supermarket Mustafa, bought 5 different type of glorious mangoes, brought it back to the hotel and tasted all of them. It was such a delightful experience, below are my tasting notes.
1. Banganppali: Extremely creamy texture and has a melt in your mouth feel. It has a nice pear-ish aroma or has a reminiscence of Wrigley's gum, juicy fruit flavor.
2. Dussheri: Fibrous texture and not as juicy as other mangoes. Has a dates-ish / dried prune-ish concentrated flavor. Distinct sweetness reminds me of mission fig.
3. Kesar: Extremely creamy texture with high sugar content but the aroma is not as prevalent.
4. Chukaneam: Very rich in texture and fribrous. Durian/Jackfruit kind of aroma, namely, purfume is strong.
5. Pakistan Sindhry: Our fave out of all the mangoes. Extremely juicy and creamy, it tastes like ultra ripe fruit tomato.

1 件のコメント:

Joon Oh さんのコメント...

You have got the greatest job in the world! haha. Thanks for the post, now I need to go out and buy some mangoes myself.