シンガポール・ハイナニーズ・チキンライスは通常シンプルに茹でた鶏とローストしたチキンの2種類があります(時には醤油でマリネした煮込んだ豉油雞-soya chickenもあります)。美味いチキンライス屋では出されていませんが、フライドチキンライスというのも存在します。鶏に衣をつけてカリッカリに揚げたものを通常のチキンライスとして販売しているのです。私はフライドチキンが大好きで、無論チキンライスも大好きです。さぞかしこの二つのおいしいものが一緒になったらどれだけおいしいことか(カツカレーのような・・)と思いきや、まったく残念な味でした。揚げ油を吸収した鶏とほのかにアロマティックなチキンライスはライスの味を台無しにしてしまう。握りすしを醤油ではなく、とんかつソースで食べるような、とにかく風味が吹っ飛んで、揚げ物の味しかしない。やはり、フライドチキンはナシレマッに合うんだろうな。
I love fried chicken -that crispy on the outside, juicy on the inside is something I crave for with a ice-cold beer. I also love Singaporean chicken rice, with an extremely appetizing fragrant rice -that is why I serve this at my restaurant. Well, at times you encounter chicken rice with fried chicken instead of poached/roasted one. Wow, this is like a dream combo, both of my favorite in one dish. I couldn't resist but try this best-of-both world dish. Yet to my surprise, the experience was highly disappointing. The logic was very simple -the fried chicken crust that has absorbed the deep frying oil totally wiped out the delicate fragrance of ginger-garlic scented chicken rice. If you have a very nice flavored rice, you need something that will complement the flavor, not destroy them. This is not the case if you taste it with poached(steamed) or roasted chicken, it's the presence of oil. Mind as well serve it with nasi lemak rice (coconut/pandan leaf scented rice) or just plain jasmine rice or maybe nasi goreng but not the delicate chicken rice please.
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