8.06.2008

Cze Char @ Joo Heng (Joo Chiat Rd) 裕興菜館







July 5th, 2008 while strolling down Joo Chiat Rd -a gourmet street in Singapore's historical Katong area, I discovered that my favorite cze char Cantonese restaurant Joo Heng has been renovated into this classy modern decor eatery. The place used to be a non-aircon canteen with a retro-nostalgic feel, but now, a stylish restaurant. What's the matter with these people? The old-school canteen ambiance has been demolished and hence what I have highly regarded as valuable are gone forever! The problem is, you simply cannot can't replicate that kind of design even if you have loads of money. Design for convenience / comfort does not necessarily imply better, they should understand that. Pass it onto the next generation but pass on the true essence as well. Sigh..... Pics from top: 1. beautiful facade before renovation, 2. stir-fried beef with peppers and black beans, 3. steamed fish head, 4. baby squid with ginger and oyster sauce, 5.water mimosa with sambal, 6. prawn paste chicken wing, 7. steamed pork with salted fish. The dishes here were extremely tasty, one could eat loads of rice non-stop.
シンガポールには広東系のレストランでズィーチャー(ズーチャー・ジューーチャオ・煮炒)を出す店がたくさんある。おかづ系がたくさんあり、まさにご飯と一緒に食べる料理だ。シンガポールらしいところは、おおくのズィーチャー屋はサンバルブラチャン(エビ醤・赤唐辛子・ライムジュースのソース)があるというところだ。シンガポールの加東エリアはペラナカンエリアで歴史的に非常に見所のある場所だ。そのエリアのジューチアッ・ロード(Joo Chiat Rd)といえばあまりにも有名だ。おいしいものも沢山ある。私の好きな煮炒屋:ジュー・ヘンはそこにある。写真上から:当時のファサード、牛肉・赤ピーマン・ニガ瓜のトウチ炒め・スティームフィッシュヘッド(なんかお味噌を塗って蒸した感じ)・空心菜のサンバル炒め・小イカのオイスターソース・蝦醤でマリネした手羽先揚・蒸豚挽肉とハムユイ。どれもライスとの相性抜群で箸が止まらない。しかしだ、2008年7月5日にここを通ったら、なんとお店がリニューアルされているではないか!しかも店内はすごくモダンなダイニングと化している!エアコンもなく、天井のファンが心地よい風を送り出していた店内。なんともいえないレトロな食堂の雰囲気はもうどこにもない。歴史が作り上げた素晴らしいデザインを簡単に破壊してしまうとは、悲しい限りだ。2代目の仕業なのか?当時の写真を撮っておいて良かった・・・

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