Having eaten at one of the legendary Indian Style Mee Goreng at Old Satay Club, I decided to give mee goreng a try and bring it up a notch. The garnish is basically minced mutton, tomato, cabbage, potato, green peas and scrambled egg with a tomato-chilli based sauce. I've added some chopped dried prawns and hint of some indian spices for the extra oomph. It's actually interesting that whenever having Indian style mee goreng, the noodles are chopped into pieces so that one could eat it with a spoon -very Singaporean.
Humble Japanese, trying to de-mystify Singapore cuisine and food culture. This is not a restaurant / stall rating blog.
8.04.2008
Singapore Indian Food Galore 3: (Mamak) Mee Goreng
前回ミーゴレンについて語りました→コチラ。シンガポールでミーゴレン(mee goreng)といえば、インド風が主流だが、マレー風と中華風も存在する。ナシゴレン(nasi goreng = 焼き飯)と全く同じ感じだ。 ミー=福建語で麺そして、ゴレン=マレー語で炒める又は揚げる。もちろん、インドにヤキソバなど存在しないが、シンガポールでは主にムスリム系インド人(mamak=ママッ)のお店でインド風ミーゴレンを食べる事ができる。具は各お店で違うが、オーソドックスなのは、マトンミンチ・トマト・キャベツ・ジャガイモ・グリーンピースをトマトベースの甘いソースで調理する。同じ具を使い、ご飯と炒めると、インド風ナシゴレンとなる。プテ(Puteh / Putih)といえば、トマトソースを抜いて仕上げてくれる。時には、マトンミンチでなく、煮干(イカン・ビリス=Ikan bilis)を入れるところも少なくない。シンガポールは麺をスプーンとフォークで食べるケースが多いので、食べやすくするように、麺が凄く短くきってあるのが特徴だ。
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