6.17.2009

Kueh Tu Tu 嘟嘟

クエトゥトゥとはプトゥピリンと良く似たデザートで、全く同じデザートといっても過言ではない。しかし、かのローカルフードのガイドブックマカンスートラ では別々に記載されている。意味があるのか?ライスパウダーのようなものにグラマラッカ(マラッカ原産のヤシで出来た黒糖、スリランカやインドではジャガリーと呼ばれている)とココナッツを詰め、2分程蒸してパンダナスの葉と一緒にラップする。ほのかに甘いパンダナスの香りがクエ(ケーキ)にインフューズされれば完成である。たしかに、クエトゥトゥは、ココナッツかピーナッツの具を選択できるのでその意味ではプトゥピリンとは異なる。好みだが、私はこの具であるグラマラッカが濃厚なほうが旨いと思う。上のクエトゥトゥの具は色も薄く甘さにパンチとコクがない。

Is there a big difference (other than the shape and that kueh tu tu has a choice of peanut or coconut) between Putu Piring and Kueh Tu Tu? For those unfamiliar with this kueh or SE Asian cake, it is a rice based cake filled with rich palm sugar and coconut flakes, steamed and wrapped with pandanas leaf (pandanas leaf yields a distinct sweet aroma to the end product).  Basically, from my observation the only difference is the shape but I believe the putu piring has a more stronger and rich gula melaka taste which I adore.  Anyways, which came first? 

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