数年前、ペナンへ訪れた時に初めてサイアミーズラクサを食べた。当然ペナン島で有名なラクサといえば酸味の効いたペナン(アッサム)ラクサだが、レモングラスが効いてココナッツミルクが入っているサイアミーズラクサの方が一般受けしそうな気がする。上にかかるのはラクサリーフ(ダウンケソム)ではなく、不思議とスペアミント(ダウンプディーナ)だ。魚のすり身は出汁の代わりとなり、スープの濃度を調整するようになっている。そのほうが、太めのビーフンによく絡む。ちなみにシンガポールにある、ミーシアム(ミー=ヌードル、シアム=サイアム)とは全く別ものだ。黄色のスープはターメリックを使用している為。
Humble Japanese, trying to de-mystify Singapore cuisine and food culture. This is not a restaurant / stall rating blog.
6.21.2009
Siamese Laksa
During my visit to Penang few years ago, I was fortunate enough to have a tasty Siamese Laksa. This laksa which I have only tried once, is similar to Penang Laksa plus pronounced lemongrass flavor and coconut milk. Flavor-wise, it kind of resembles penang laksa but the lemongrass gives a nice citrus flavor resembling tom yam soup and coconut milk boosts the richness (complementing the tangy flavor from asam). It is not garnished with laksa leaf or daun kesom, but like its famous cousin, garnished with daun pudina or mint leaf. The name do suggest Thai influence but it has nothing to do with mee siam -personally, I prefer Siamese laksa over mee siam because of bold flavor.
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