シンガポールにはインドに存在しないインド料理がある。その代表がフィッシュヘッドカリー、ロティプラタ、ミーゴレン、インディアンロジャッ。しかしそれだけではない。ゴールデンマイルフードセンターの地下1階には多くのインドムスリムストールがある。ここの名物はソップトゥランというマトンの骨髄のシチューだが、今回はマトンステーキというものを注文した。ステーキと聞いて当然、ジューシーなステーキを想像するがものはそうではない。写真では分かりづらいかもしれないが、マトンを一口サイズに切り、ジャガイモ、キャベツ、グリーンピースとスパイスで炒めた一品だ。これをナンやロティではなく、バゲットと一緒に食べる。味はというと、ミーゴレンの麺抜きおかずだ。スパイスは殆ど感じられなく、こってりとした、マトンとキャベツの炒め物だ。ビリヤニライスとライタと一緒に食べるのは悪くないがくどいので沢山は頂けない。
Humble Japanese, trying to de-mystify Singapore cuisine and food culture. This is not a restaurant / stall rating blog.
6.11.2009
Singapore Indian Part 1: Mutton Steak
It is a known fact that Singapore has a unique Indian dish which does not exist in India sub-continent. The list is enormous but popular ones include: fish head curry, roti prata, mee goreng and indian rojak. But there are much more, take mutton steak for example. Well, judging from the word, you'd expect a nice chunky mutton steak but no. The lamb bits are chopped into bite size pieces and fried with cabbage, potatoes, green chilies and green pees. This sounds familar. It's like mee goreng minus noodles. And look at the bright red color from the food coloring! They say it's the color from the spices but it's impossible. Like a bruschetta, you can top these on top of sliced baguette. Flavor is not that bad but it's quite robust and I can't eat much of it.
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