シンガポールの食通の間でにわかに人気を集めているのが、クラブビーフンだ。タイプも様々で、蒸したもの、煮込んだもの、スープタイプ、ブラックペッパータイプ、XO(ブランデー入り)タイプと様々で、シェフはその発想力で勝負している。その中でも遅い・高い・旨いの三拍子そろったグラブビーフンはシンフアットシーフードレストランのクラブビーフン。1996年シンガポールで開催されるフードアジアのコンペティションで銅メダルを受賞。養豚場をやっていた、ダニー・リー氏がいきなりのキャリア転換。とにかく、蟹そのものの旨さとビーフンを煮込む出汁の旨さがポイントだ。具はいたってシンプル:ネギ・生姜・チリ・しいたけ・揚げネギ。その辺のビーフンより少し太めな麺が出汁を良く吸収していて旨い。スリランカ蟹は大きいだけでなく、甘味と旨味がしっかりしている(もちろんメスだ)。海南鶏飯食堂麻布店の松本店長が蟹の甲羅の大きさにびっくり。まるでフリスビーだ。しかし、3人で会計は$200。シンガポールにしては高い。しかも店はどう考えても綺麗ではない、が需要があるのでいいのか。ちなみにスリランカクラブの現物は写真下。Sin Huat 2 に続く…
Crab beehoon dishes seem to be a growing phenomenon among chefs in the last few years. Many new crab beehoons seem to be sprouting here and there. Sin Huat Seafood Restaurant's crab beehoon truly has its own identity. Very run down coffee shop, not that crowded as I thought it would be but took very long to take our orders. No customers except us but things take time here but hey, we japanese are quite patient when it comes to waiting for something good. The price -as everyone knows, very high; I ended up paying $200+ for crab beehoon, gong gong (shellfish), and pepper crab for 3 persons. Quite close to what I paid at Song of India, a renowned posh Indian Restaurant on Scotts Rd. But look at the size of crab shells -looks like frisbie. Whenever I crave for crab(female with lots of roe), which happens once in a decade, I will place a visit. For those of you unfamiliar with Sri Lanka Mud Crab, checkout the photo above. Continuted to Sin Huat 2
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