Humble Japanese, trying to de-mystify Singapore cuisine and food culture. This is not a restaurant / stall rating blog.
6.12.2008
Penang Laksa 槟城叻沙 @ Balik Pulau Market
ペナン島の名物といえばなんと言ってもペナンラクサヌードルだ。ペナン島の首都ジョージタウンから、クルマでとにかく長い間、南へ下る。やっとバリッ・プラウマーケットへ到着。何万匹のハエが歓迎してくれた。ペナンラクサを食べるだけの為に、わざわぜここまで来た。我々の期待感はピークに達していた。ペナンラクサとはタマリンドの酸味を効かして、鯖のミンチを出汁に使い、麺はチョービーフン(太めのビーフン別名ラクサビーフン)、トッピングに東南アジアのシソであるラクサリーフが盛られている。アクセントに独特なエビのシロップであるヘイコーを好みで混ぜる。ヘイコーがとにかくクサヤのようで、くさいが、現地の人は大好物。味だが、さすが共同経営者のシローもこのくささにはお手上げだ。恐らく、日本でいう納豆を世界の人に理解してもらうのと同じくらい困難なのでは? さすがに海南鶏飯食堂では出せないかな~。
Went to Penang so what to do? Suntan at the beach? No, rented a car and went southward, drove around 3 hrs or so and arrived at this famous penang laksa stall at Balik Pulau Market. Unlike Laksa Lemak or Katong Laksa, Penang Laksa is an aquired taste, at least for the Japanese palate. I myself do not crave for it (I could eat it). I guess I find it difficult to find pleasures in tasting Hae Ko -that smelly prawn syrup. What defines, great hae ko? I would definitely like to comprehend.
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