サンバル・ソトン(Sambal Sotong)とはイカのチリソース炒め。ご飯のおかずとしてナシレマッ(ク)やナシ・パダンによく出てきます。生の赤唐辛子とブラチャン(発酵した網エビのペースト)でイカを炒めたシンプルな料理です。この日は少しブラチャンを入れすぎたので、クセのある味に仕上がってしまいました。やはり、最初に油で赤唐辛子とブラチャンのペーストをしっかりと炒め、味を引き出してから、イカを傷めるべきでした。カフィアライムの千切りを上から散らしてます。
I made sambal sotong (squid fried with sambal chilli sauce) the other day, a very unassuming dish and therefore in order to do this dish some justice, one needs to concentrate on simple fresh ingredients and try to achieve bold flavors. What are the basic components of this dish that makes sambal sotong so special? Foremost, you need the flavor of the squid dominating this dish -that neutral seafood flavor with a hint of clam-like sweetness (well they evolved from bi-valves didn't they?), encapsulating this delicate flavor is the right amount of sambal -fiery and yet sweet -mind as well make the sambal sauce with char-roasted chilli peppers for an additional smokey flavor.
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